• Home
  • Kredietcrisis in de modebranche

Kredietcrisis in de modebranche

Door Lennard Minderhoud

bezig met laden...

Is de kredietcrisis gewoon 'even' in de mode en trekt de economie binnenkort weer net zo hard aan als dat alles omlaag ging? Waarschijnlijker is het dat we pas voorjaar 2010 een stijgende lijn zullen zien en dat iedereen tot die tijd even de tering naar de nering moet zetten en we wellicht een krimp van 4% meemaken. Pittig.

Historisch gezien is de modebranche op langere termijn flexibel en kan binnen vijf maanden snel worden ingespeeld op veranderende marktomstandigheden. De effecten in de producerende landen zijn niet geheel te beschrijven. Dat die landen aan het begin van de keten zitten en het meest op de blaren moeten zitten is waarschijnlijk. Dat de fabrieken arbeiders naar huis moeten sturen is duidelijk, maar doordat de 'regels' in de meeste producerende landen flexibeler zijn zullen de bedrijven zich aan kunnen passen. Hoe de werknemers en de economie in het betreffende land de daling kunnen opvangen valt te bezien.

Een ding is zeker, kleding blijft men kopen, het slijt namelijk en juist nu moet iedereen er toch op haar/zijn paasbest uitzien.

En laten we eerlijk zijn, iedereen wist dat de stijgende lijnen niet door konden blijven gaan. De vraag was alleen, wanneer gaat het dalen. Maar dat het dan zo enorm hard naar beneden zou gaan was niet te verwachten.

Wat er ook gebeurt, retailer en leverancier ga samenwerkend door deze crisis en houd het hoofd koel.

Scroll down to read more