• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kijken: De kleurrijke haute couture collectie van Iris van Herpen

Kijken: De kleurrijke haute couture collectie van Iris van Herpen

Door Caitlyn Terra

22 jan. 2019

Mode

‘Harmonica Macrocosmica’, een sterrenatlas van de Duits-Nederlandse cartograaf Andres Cellerius, fungeerde als inspiratie voor de nieuwe haute couture collectie van Iris van Herpen. De Nederlandse ontwerper presenteerde gisteren de collectie ‘Shift Souls’ in Parijs.

Van Herpen werd geïnspireerd door vroege versies van hemel cartografie en mythologische en astrologische verbeelding, aldus het persbericht. Iris van Herpen vormt met haar bijzondere ontwerpen vaak een van de highlights van Paris Fashion Week. “Voor ‘Shift Souls’ heb ik gekeken naar de evolutie van de menselijke vorm, de idealisering door de tijd heen en de hybride vormen van vrouwelijke vormen in de mythologie,” aldus Iris van Herpen in het persbericht. “De verbeelding en de vloeibaarheid van identiteitsverandering in de Japanse mythologie hebben me de inspiratie gegeven om de betekenis van identiteit verder te ontdekken en hoe immaterieel en veranderlijk het kan worden in combinatie met onze digitale lichamen.” De vloeibaarheid is in de ontwerpen terug te zijn in de beweeglijkheid van de items maar ook in de suggestie van beweging door het gebruik van kleur en de patronen.

Naast mythologie en astrologie haalde de Nederlandse ontwerper ook inspiratie uit werk van Kim Keever, een voormalig ingenieur van NASA die nu schilderwerk en fotografie met elkaar combineert. Van Herpen heeft met hem samengewerkt om gelaagde ‘wolk’-jurken te maken van zijn meest kenmerkende werk, aldus het persbericht.

Bekijk een gedeelte van de 18 looks uit de show hieronder.

Beeld: Courtesy of Iris van Herpen

IRIS VAN HERPEN
PARIS FASHION WEEK
PFW