• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 1 procent omzetstijging maar gelijke winst voor VF Corp in 2015

1 procent omzetstijging maar gelijke winst voor VF Corp in 2015

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Business

Voor VF Corp, de eigenaar van merken als Eastpak, The North Face en Lee Jeans, is het financiële jaar 2015 geëindigd met een lichte omzetdaling. In het laatste kwartaal van het jaar zag het bedrijf de omzet met 5 procent teruglopen. De daling wijt het bedrijf onder andere aan de schommelingen van de buitenlandse valuta. Wanneer deze niet worden meegerekend en ook de resultaten van week 53 buiten beschouwing worden gelaten, is de omzet van het bedrijf met 3 procent gestegen. Gelukkig heeft het bedrijf over het hele jaar gezien wel een vooruitgang doorgemaakt. De omzet is in het afgelopen jaar namelijk met 1 procent gegroeid tot een bedrag van 12,4 miljard dollar (11,18 miljard euro).

VF Corp noteert omzetdaling in Q4 van financieel jaar 2015

Evenals de omzet zag VF Corp ook de bedrijfsopbrengst dalen in het vierde kwartaal van boekjaar 2015. De bedrijfsopbrengst kwam uit op 541 miljoen dollar (487,78 miljoen euro), wat een daling van 6 procent is ten opzichte van dezelfde periode in 2014. In 2015 kwam de bedrijfsopbrengst uit op 1,8 miljard dollar (1,62 miljard euro), wat gelijk staat aan het resultaat van 2014. Kijkend naar de omzetontwikkelingen per productcategorie, blijkt dat met name de Contemporary Brands (7 For All Mankind, Splendid en Ella Moss) het in Q4 zwaar hebben gehad. De omzet van deze merken daalde met 19 procent. Ook Image Wear, waaronder werkkleding valt van merken zoals Red Kap en Bulwark, moest een sterke daling incasseren: voor deze productgroep ging de omzet met 13 procent omlaag. De categorieën Sportswear (9 procent), Outdoor & Action Sports (3 procent) en Jeanswear (2 procent) daalden het minst hard in Q4. Onder Sportswear valt het label Nautica, Outdoor & Action Sports omvat merken als Eastpak en Napapijri en Jeanswear opereert onder labels als Lee Jeans en Wrangler.

Enkel ‘Outdoor & Action Sports’-categorie groeit in 2015

Wanneer wordt gekeken naar het hele boekjaar, is de omzetstijging van het bedrijf naar eigen zeggen voornamelijk te danken aan de goede prestaties van de afdeling Outdoor & Action Sports. De omzet uit deze bedrijfstak steeg met 3 procent tot een totaal van 7,4 miljard dollar (6,67 miljard euro). Schoenenmerk Vans maakte de sterke stijging door. De omzet van dit label lag in 2015 7 procent hoger dan een jaar eerder. The North Face en Timberland zagen de omzet met respectievelijk 1 en 2 procent groeien. De jeansmerken van het Amerikaanse bedrijf rapporteerden een omzet van 2,8 miljard dollar (2,52 miljard euro), wat nagenoeg gelijk is aan de omzet van het voorgaande jaar.

De overige afdelingen van het bedrijf, namelijk Imagewear, Sportswear en Contemporary Brands, maakten allemaal een omzetdaling door in 2015. Net als in het vierde kwartaal het geval was, boekten de Contemporary Brands van VF Corp het minste succes. Deze merken leverden het bedrijf een omzet van 344 miljoen dollar (310,16 miljoen euro) op, wat 14 procent minder is vergeleken met een jaar eerder. Voor Imagewear daalde de omzet met 2 procent tot een bedrag van 1,1 miljard dollar (0,99 miljard euro), terwijl de afdeling Sportswear de omzet met 6 procent zagen krimpen tot 635 miljoen dollar (572,54 miljoen euro).

Internationale- en retailomzet VF Corp maken tevens daling door in 2015

Ook internationaal gezien deed VF Corp het minder goed dan vorig jaar. In Q4 lag de internationale omzet van het bedrijf 6 procent lager. In Europa daalde de omzet in deze periode met 9 procent en in de regio Amerika met 8 procent. Alleen in Pacifisch Azië steeg de omzet van het bedrijf met 3 procent. De buitenlandse verkoop was in 2015 uiteindelijk goed voor 36 procent van de totale omzet, terwijl het in 2014 nog een aandeel van 38 procent had. Net als de internationale omzet, moest VF Corp ook een daling incasseren van de retailomzet. Deze daalde in het vierde kwartaal met 1 procent, wat niet alleen werd beïnvloed door de economische situatie maar ook door het uitzonderlijk warme weer. In 2015 was de retail goed voor 27 procent van de totaalomzet van VF Corp, in vergelijking met een aandeel van 26 procent in 2014.

VF Corp voorspelt een cijferige omzetgroei in 2016

”Het laatste kwartaal van 2015 was voor veel bedrijven een uitdaging, omdat zij zich moesten aanpassen aan een veranderende situatie,” zei VF Corp CEO Eric Wiseman. Volgens Wiseman is het bedrijf er, dankzij “een focus, discipline en flexibiliteit”, in geslaagd deze uitdaging zo goed mogeljik te volbrengen. “Kijkend naar de toekomst blijf ik vertrouwen houden in VF’s kracht om langetermijngroei te realiseren en waarde te creëeren voor onze aandeelhouders.”

VF Corp verwacht dat, ondanks de moeilijke situatie van het financiële jaar 2015, het boekjaar 2016 zal worden gekenmerkt door groei. Het bedrijf schat dat de omzet met een eencijferig percentage zal groeien, al wordt voorspeld dat de wissselkoersen ook komend jaar druk zullen blijven uitoefenen op de omzet. Wel voorspelt VF Corp dat de omzet van de afdelingen Contemporary Brands en Sportswear ook in 2016 zal dalen. De groei die het bedrijf verwacht voor de overige afdelingen moet hiervoor compenseren. “Door ons te focussen op onze krachten - innovatief zijn, goede verhalen vertellen om klanten aan ons te binden en financieel gedisciplineerd te werken - willen we de kans grijpen om ons in 2016 beter te positioneren dan ooit,” aldus Wiseman.

Foto's: Timberland, Lee Jeans en The North Face via Facebook

Eastpak
Lee Jeans
The North Face
Timberland
Vans
VF Corp
Wrangler