• Home
  • Nieuws
  • Business
  • CBS: Consumentenvertrouwen en uitgaven stijgen licht

CBS: Consumentenvertrouwen en uitgaven stijgen licht

Door Caitlyn Terra

22 aug. 2017

De algehele stemming onder de consumenten is in augustus vooruit gegaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen komt op 26 september één punt hoger uit dan in juli.

Het consumentenvertrouwen is met een niveau van 26 gelijk aan het niveau van april. In april werd het hoogste niveau sinds 2001 behaald. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar ligt op -3, maar het consumentenvertrouwen is nog lang niet op de hoogste stand ooit dat werd bereikt in januari 2000. Het kwam toen neer op een niveau van 36.

Het gestegen consumentenvertrouwen wijt het CBS vooral aan het verbeterde oordeel over het economische klimaat. Consumenten zijn positief over hun eigen financiële situatie evenals de tijd voor het doen van grote aankopen. De koopbereidheid is echter niet verandert. Consumenten verwachten eveneens dat de werkloosheid de komende 12 maanden zal dalen.

CBS meldt naast het gestegen consumentenvertrouwen ook dat de uitgaven in juni met 2 procent zijn gestegen. Gedurende deze maand gaven consumenten voornamelijk meer uit aan kleding en woninginrichting, zo’n 5 procent.