• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Google krijgt geldboete van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik Android

Google krijgt geldboete van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik Android

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is door de Europese Commissie een geldboete van 4,34 miljard euro opgelegd. De commissie stelt in het persbericht dat de internetreus zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. De commissie eist naast de geldboete dat Google de contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herziet.

In 2013 ontving de Europese Commissie een aanklacht over het machtsmisbruik van Google bij Android, met een marktaandeel van 80 procent het belangrijkste besturingssysteem in Europa. Sindsdien doet de commissie onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt, zo staat in het persbericht van de Europese Commissie, dat Google zich schuldig maakt aan drie strafbare feiten.

Google vereist dat fabrikanten, als voorwaarde voor het licentiëren van de app store van Google, de zoek-app van Google en de browser - Google Chrome - vooraf installeren. Ook betaalde het tech-bedrijf telefoonfabrikanten en telecomproviders geld op voorwaarde dat zij uitsluitend de zoekmachine van Google vooraf installeren op de telefoon. Tot slot staat de zoekgigant het fabrikanten niet toe mobiele apparaten met Google-apps op telefoons te verkopen die gebruikmaken van alternatieve versies van Android; zogeheten ‘Android-forks’ (niet-goedgekeurde versies van het besturingssysteem).

"Vandaag de dag vormt mobiel internet meer dan de helft van het wereldwijde internetverkeer. Het heeft het leven van miljoenen Europeanen veranderd. Onze zaak gaat over de beperkingen die Google heeft opgelegd aan fabrikanten van Android-apparaten en telecomexploitanten, dat ervoor dat het verkeer op Android-apparaten naar de Google-zoekmachine gaat. Op deze manier heeft Google Android gebruikt als een middel om de positie van zijn zoekmachine te versterken. Deze praktijken van Google hebben andere bedrijven de kans ontnomen om te innoveren en te concurreren en ze hebben Europese consumenten de voordelen van effectieve concurrentie op het mobiele domein ontnomen, wat illegaal is volgens de EU-antitrustregels”, verklaart commissaris bij de Europese Commissie Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid, de uitspraak in het persbericht.

De boete aan het adres van Google is de hoogste geldboete ooit opgelegd door de Europese Commissie.

In juni 2017 werd het techbedrijf beboet vanwege de Google Shopping service die volgens de Europese regels oneerlijke concurrentie faciliteert. Google zegt na de uitspraak zijn zoeksystemen te hebben aangepast. Of dit echt zo is, is de commissie op dit moment aan het onderzoeken, zo is in de verklaring te lezen.

Europese Commissie
Google
Margrethe Vestager