• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kering boekt met 185,7 procent winststijging in H1 ‘duizelingwekkende groei’

Kering boekt met 185,7 procent winststijging in H1 ‘duizelingwekkende groei’

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het Franse luxeconglomeraat Kering heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar naar eigen zeggen ‘boven verwachting gepresteerd’. Uit het financiële rapport van de modegroep blijkt dat de geconsolideerde omzet met 26,8 procent steeg naar 6,4 miljard euro. De nettowinst van de groep kwam uit op 2,36 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 185,7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar in 2017.

Beweeg over de grafiek om meer te weten te komen.

Het bedrijfsresultaat van het moederbedrijf van merken als Yves Saint Laurent, Bottega Veneta en Gucci, groeide het eerste half jaar van 2018 met 53,1 procent naar 1.8 miljard euro. Het EBITDA kwam met 77,5 procent uit op 2 miljard euro.

"Kering behaalde in het eerste kwartaal en de eerste zes maanden van dit jaar duizelingwekkende omzetgroei en winstcijfers. Onze groei is, dankzij onze exclusieve merken en de vraag van de markt, opmerkelijk gezond. Het ontwikkelingsmodel dat we in onze modehuizen implementeren, effent het pad voor meer waardecreatie en winstgevende, duurzame en consistente organische groei. Hoewel we worden geconfronteerd met een steeds veeleisendere retailomgeving een onzekerheden op wereldniveau, zullen onze financiële en operationele prestaties in 2018 opnieuw aanzienlijk verbeteren”, aldus François-Henri Pinault, voorzitter en CEO van Kering, over de resultaten in het persbericht.

Groei Kering in H1 aangedreven door alle markten

De sterke omzetstijging die het bedrijf jaar-op-jaar bewerkstelligt, wordt volgens Kering aangedreven door de sterke omzetgroei in alle markten waar de merken actief zijn. De grootste omzetgroei werd behaald in de regio Noord-Amerika. Deze markt groeide het afgelopen half jaar 45,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De regio’s West-Europa (+37,6 procent), Azië-Pacific (+37,6 procent) en Japan (+30,7 procent) leverden volgens het financiële rapport vergelijkbare stijgingen.

Omzet Gucci stijgt 36 procent in H1

Gucci leverde met een omzet van 3,85 miljard euro, een stijging van 44,1 procent, volgens Kering ‘een uitstekende prestatie in de eerste helft van 2018’. De omzet uit eigen winkels steeg 46,6 procent, de omzet uit wholesale-activiteiten 33 procent.

Het modehuis Yves Saint Laurent rapporteerde in het eerste half jaar een winststijging van 19,7 procent tot 808,2 miljoen euro, aangedreven door de inkomsten uit de eigen winkels (+17,2 procent) en de wholesale-activiteiten (+29,4 procent).

Bottega Veneta, zo stelt Kering in het persbericht, leed onder het teruglopende toerisme in West-Europa en rapporteerde een omzetgroei van 0,9 procent tot 552,2 miljoen euro. De omzet gegenereerd uit eigen winkels - goed voor 82,3 procent van de totale omzet van het modehuis - daalde met 1,8 procent. Tegelijkertijd steeg de omzet uit wholesale met 3,3 procent.

De overige huizen van de luxe modegroep groeiden in de eerste helft van het jaar 36,5 procent, aangedreven door Balenciaga en Alexander McQueen die volgens het rapport beiden sterke prestaties hebben geleverd.

Beeld: Gucci website

BOTTEGA VENETA
GUCCI
Kering
MULTIMEDIA
Yves Saint Laurent