• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer reist naar Tokio in Louis Vuitton-koffer

‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer reist naar Tokio in Louis Vuitton-koffer

Door Marjolein Stormezand

8 okt. 2018

Cultuur

Ter gelegenheid van de tentoonstelling "Making the Difference: Vermeer and Dutch Art" in het Ueno Royal Museum in Tokio, Japan, slaan het Franse modehuis Louis Vuitton en het Rijksmuseum de handen in elkaar. Louis Vuitton ontwierp een op maat gemaakte koffer om ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer in te transporteren. Dit maken het modehuis en het museum bekend in een persbericht.

De koffer, met de hand gemaakt in het atelier van Louis Vuitton in Asnières nabij Parijs, neemt het meesterwerk in, naar eigen zeggen, ‘de meest optimale omstandigheden van Amsterdam naar het museum in Tokio’. Het iconische monogram canvas van de koffer is voorzien van handgeschilderde strepen die verwijzen naar de hoofdkleur van het meesterwerk van Vermeer.

"Louis Vuitton heeft altijd de grootste pioniers en artiesten ondersteund tijdens hun reizen. Het is een eer om de op maat gemaakte koffer te ontwerpen die een van de meest beroemde internationale meesterwerken aller tijden zal vervoeren en beschermen,” legt Michael Burke, voorzitter en CEO van Louis Vuitton, in het persbericht uit.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum voegt daar aan toe dat het museum en Louis Vuitton dezelfde passie delen voor handwerk, kwaliteit en kunst. “We hebben Louis Vuitton de opdracht gegeven om een unieke koffer te maken voor het transport van de Vermeer. ‘Het melkmeisje’ is een van de meest bijzondere vrouwen in onze collectie en reist op deze manier veilig en in stijl van Amsterdam naar de tentoonstelling in Japan.”

Beeld: Louis Vuitton

‘Het melkmeisje’
Het Rijksmuseum
Johannes Vermeer
LOUIS VUITTON
Taco Dibbits