• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Kijken: 10x modefilms en documentaires

Kijken: 10x modefilms en documentaires

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Het genre modefilms- en documentaires heeft door de jaren heen de nodige parels op het gebied van cinematografie voortgebracht. Met het einde van het jaar in zicht, heeft FashionUnited een aantal pakkende producties op een rijtje gezet. Films en documentaires om terug te kijken tijdens de feestdagen, of in de agenda te zetten voor 2018.

McQueen

Het turbulente leven en de tragische dood van Alexander McQueen blijven tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor film-en documentairemakers. De Britse ontwerper en couturier, meervoudig winnaar van de British Designer of The Year Awards en het brein achter zijn gelijknamige label, is het onderwerp van een tweetal producties die in 2018 verschijnt. Naast een speelfilm verschijnt er een documentaire van regisseur Ian Bonhote, getiteld ‘McQueen.’ Een precieze releasedatum is voor beide producties nog niet bekend gemaakt.

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

In 2016 was de tiendelige serie The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story, over de rechtszaak rondom de gevallen American Football-ster, één van de meest besproken producties van het jaar. Van de makers volgt nu een nieuw hoofdstuk in de American Crime Story-reeks: The Assassination of Gianni Versace. De negendelige serie beschrijft op biografische wijze de moord op Gianni Versace, oprichter en ontwerper van het gelijknamige luxemodehuis. Versace werd in 1997 op vijftigjarige leeftijd doodgeschoten voor zijn huis in Miami Beach. Het motief is nog altijd een mysterie. De release staat gepland voor 17 januari 2018. Penelopé Cruz en Ricky Martin spelen een hoofdrol.

The Gospel According To Andre

“Ik leef niet voor mode. Ik leef voor schoonheid en stijl.” Het is een uitspraak uit de eerste seconden van de documentaire ‘The Gospel According To Andre’, over het leven van Vogue-editor Andre Leon Talley. Zijn flamboyante voorkomen maakte hem 25 jaar lang een graag geziene gast bij vele grote modeshows. In de documentaire spreken Anna Wintour, Tom Ford, Marc Jacobs en Valentino over hun relatie met Talley. De docu is reeds vertoond op een aantal internationale filmfestivals, waaronder het IDFA in Amsterdam. Voor het grote publiek is de documentaire in april volgend jaar te zien.

Phantom Thread

De film Phantom Thread beschrijft het fictieve verhaal van Reynolds Woodcock, een ontwerper in het naoorlogse Londen van de jaren vijftig. Woodcock behoort tot het creme-de-la-crème van de Britse mode-industrie: zijn creaties vinden gretig aftrek bij de bovenlaag van de bevolking, zoals leden van het koninklijk huis en actrices. Naast mode heeft Woodcock een voorliefde voor mooie vrouwen, die komen en gaan in zijn leven. Tot één dame zijn hele wereld op z’n kop zet. Filmcritici die de productie al hebben gezien zijn lovend. Phantom Thread draait vanaf maart volgend jaar in de Nederlandse bioscopen.

Westwood: Punk, Icon, Activist

Ze wordt de Koningin van de Punk genoemd. Vivienne Westwood: ontwerpster, zakenvrouw, activiste. De Britse wordt gezien als één van de grondleggers van de punk-hype in de jaren zeventig, die ook de mode-industrie in zijn greep hield. In de docu ‘Westwood: Punk, Icon, Activist’ komen vrienden en familie en anderen uit haar directe omgeving aan het woord. Het roerige leven van de Britse ontwerpster en haar relatie met Malcolm McLaren, ontwerper en tevens manager van de populaire band Sex Pistols, staan centraal. De documentaire wordt in januari gepresenteerd op het Sundance Film Festival in Park City, waarna de Europese premiere eind maart is.

Verder, de hoogtepunten van het afgelopen jaar:

Dries

Afgelopen zomer kwam de documentaire over Dries van Noten uit, met de toepasselijke titel ‘Dries’. De documentaire van de Duitse regisseur Reiner Holzemer geeft een uniek en intiem kijkje in het leven van de Belgische ontwerper, die een jaar lang werd gevolgd door de camera’s van Holzemer. Het is de enige documentaire die ooit over Van Noten is gemaakt. Dries werd zondag 17 december uitgezonden door Avrotros. De documentaire is momenteel te bekijken via uitzendinggemist.net. ‘Dries’ is via iTunes te downloaden voor 8 euro. Op Amazon kost de DVD 7 euro.

We Margiela

‘We Margiela’ is niet precies wat men van een mode-documentaire zou verwachten. Waar andere producties trachten een persoonlijk gezicht te geven aan de betreffende ontwerper, gaat het bij Maison Margiela om het collectief. Zoals de titel al verklapt: niet oprichter Martin Margiela staat centraal, maar het groepsproces rondom de vorming van een identiteit als merk. We Margiela draait momenteel nog in een aantal filmhuizen in Nederland, waaronder Lab111 in Amsterdam en Lux in Nijmegen. Houd verder in januari ook de televisiegids in de gaten: ‘We Margiela’ wordt dan uitgezonden op de publieke omroep.

En nog:

Zara: The Story Of The World’s Richest Man

Een verhaal over het succes van fast fashion-gigant Zara: van de begindagen van het van origine Spaanse bedrijf, tot de latere status van oprichter Amancio Ortega als rijkste man ter wereld. De documentaire is te bestellen via de website van de Prime Entertainment Group.

The First Monday in May

In de documentaire worden de voorbereidingen gevolgd van de best bezochte mode-tentoonstelling ooit in het Metropolitan Museum of Art in New York. Ook het jaarlijkse MET-benefietgala staat centraal. Donderdag is ‘The First Monday in May’ te zien op NPO2, om 23.00 uur. De documentaire is tevens te streamen op Netflix.

Manolo: The Boy Who Made Shoes For Lizards

De documentaire laat het verhaal zien van de man die in de vorige eeuw uitgroeide tot één van de meest gerespecteerde schoenontwerpers van zijn tijd: Manuel ‘Manolo’ Blahnik. Met onder meer interviews met Anna Wintour, Paloma Picasso en popster Rihanna. De documentaire is voor 12,50 euro te downloaden op iTunes.

Beeld: Dogwoof

Documentaire
eindejaarsartikel
Jaaroverzicht
lijstje
modedocumentaire
modefilm