• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Kijken: 5x Modedocumentaires

Kijken: 5x Modedocumentaires

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Cultuur

Een shortlist van films en documentaires uit 2018 om terug te kijken tussen kerst en oud en nieuw.

Chanel in 7 Days Out

De catwalkpresentaties van Chanel zijn altijd hoogtepunten van de Parijse modeweken. De luxueuze kleding, het decor, de productie en de topmodel casting maken het elk seizoen een van de meest geanticipeerde modeshows. Chanel’s lente 2018 haute couture show speelt de hoofdrol een van de afleveringen van de nieuwe serie '7 Days Out'. Regisseur Andrew Rossi (ook van ‘The First Monday in May’) documenteerde zeven dagen vóór zes grote evenementen, waaronder de paardenrace Kentucky Derby en de heropening van restaurant Eleven Madison Park.

In de aflevering over Chanel zijn de extensieve voorbereidingen voor het catwalkspektakel te zien. Kijkers stappen in de emotionele achtbaan die voorafgaat aan een show, van de druk van de naaisters in het atelier tot het laatste pasmoment en de constructie van het spectaculaire showdecor in de Grand Palais. De documentaire bevat ook interviews met creatief directeur Karl Lagerfeld, creatief adviseur Amanda Harlech, Washington Post-modecriticus Robin Givhan en andere persoonlijkheden. 7 Days out is te zien op Netflix.

Tekst: Don-Alvin Adegeest van FashionUnited.uk.
Fotocredits: Chanel couture show, bron Chanel

Catwalk to Creation

”De documentaire ‘Catwalk to Creation’ laat de omgekeerde route zien die twee duurzame kledingstukken afleggen, één gemaakt van natuurlijke vezels (wol) en de andere een nieuwe innovatie binnen de viscose ‘familie’. Zoals de titel al doet vermoeden, zien we hoe een kledingstuk op de catwalk is gekomen door terug te gaan naar het begin. Hoe een idee ontstaat en hoe het productieproces er vervolgens uitzien - van design tot aan de fabriek,” vertelde co-producer Charney Magri in een interview met FashionUnited. Met bijna 20 jaar ervaring in de mode industrie heeft Charney samenwerkingen op haar naam staan met grote namen: de Britse Vogue, Nick Knight, Ralph Lauren en de Estée Lauder Group, om maar wat voorbeelden te noemen.Daarnaast is ze woordvoerder voor de Global Fashion Exchange (GFX) en mede-oprichtster en CEO van Fashion 4 Change.

Tekst: Simone Preuss van FashionUnited.de.
Foto: achter de schermen bij ‘Catwalk of Creation’, via Charney Magri

The Positive Chain of Change

Chanel Trapman ( van de Amsterdamse ‘groene’ winkel The Impact Shop en duurzaam modeplatform Mumster) brengt in haar documentaire ‘The Positive Chain of Change’ naar eigen zeggen een ode aan de duurzame kledingindustrie in Nederland. Te zien zijn onder anderen modeontwerper Bas Kosters, Annemieke Koster van Enschede Textielstad, Iris Ruisch en Peter Leferink van Stichting M-ODE, The Fair Wear Foundation, duurzaamheidsexpert en spreker Marieke Eyskoot en Cecile Scheele van Dutch Sustainable Fashion Week en Soul Salon, kunstenares en ontwerper Elisa van Joolen en Suzanne Smulders van Lena's Library. “‘The Positive Chain of Change’ wil deze pioniers een stem geven en daarmee de consument inspireren ook hun stem te gebruiken,” aldus het persbericht destijds. De documentaire ging in première tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week in november.

‘Modedocumentaire van het jaar’: McQueen

McQueen, de documentaire over het leven van wijlen Alexander McQueen, is de best bezochte modedocumentaire in Nederland ooit. De film trok meer dan 17.000 bezoekers in de eerste weken, zo maakte distributeur Paradiso Films in oktober bekend.

De film is verdeeld in verschillende hoofdstukken, ‘tapes’ genaamd, elk beginnend met McQueen’s opgenomen stem die intieme gedachten onthult over zijn werk, motivaties, gemoedstoestand en modeshows. De eerste hoofdstukken zijn gevuld met leuke anekdotes (toen hij stage liep bij het nineties merk Red or Dead, luisterde hij obsessief naar Sinéad O’Connor). Het leven verandert echter drastisch wanneer McQueen samen met assistent Sebastian Pons, decorontwerper Simon Costin en stylist Katy England naar Parijs vertrekt als hij is verkozen tot ontwerper van Givenchy.

Tekst: Jackie Mallon voor FashionUnited.com.
Beeld: TribecaFilm.com

‘Westwood: Punk, Icon, Activist’

Britse modeontwerper Vivienne Westwood is allesbehalve tevreden met ‘Westwood: Punk, Icon, Activist’. Voor de documentaire werd Westwood een aantal jaren van dichtbij gevolgd door filmmaakster Lorna Tucker. “Tucker vroeg of ze Vivienne en haar activisme in beeld mocht brengen en volgde haar gedurende een aantal jaar,” zo luidde het statement van Westwood en haar team in januari. “Maar er zitten niet eens vijf minuten aan activisme in de film. In plaats daarvan is die gevuld met oude archiefbeelden die voor iedereen vrij beschikbaar zijn via internet. Het is zonde dat de film zo matig is, terwijl Vivienne dat absoluut niet is.”

Save the Date: Martin Margiela docu ‘Without Compromise’ in 2019

Filmmaker Reiner Holzemer (van de documentaire Dries) brengt in 2019 een nieuwe documentaire uit, over Martin Margiela. "Dit is het verhaal van een ontwerper die invloedrijk en wereldberoemd werd ondanks het feit dat hij tot op de dag van vandaag een anonieme figuur blijft. Dit is de allereerste documentaire over de complete carrière van Margiela; het verhaal van een man die de moed had om de loop van zijn leven te veranderen en wiens werk van revolutionair belang is in de modegeschiedenis," zo is op de website te lezen. 'Without Compromise' zal te zien zijn in Duitsland en België.

Documentaire
modedocumentaire