• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 9 dingen die je moet weten over Africa Fashion Week

9 dingen die je moet weten over Africa Fashion Week

Door Yasmine Esser

31 aug. 2015

Mode

Het Tropeninstituut in Amsterdam stond het afgelopen weekend in het teken van Afrikaanse mode, voor de tweede editie van Africa Fashion Week Amsterdam. Voor wie het heeft gemist: negen dingen die je moet weten over het evenement.

1. De eerste Africa Fashion Week was in 2009 in New York, gevolgd door gelijknamige modeshows in Londen.

2. Diana Tambe haalde het evenement vorig jaar naar Nederland. Ze heeft zelf ook een label: Blackpearl's Secret.

3. Vorig jaar vond de eerste editie van Africa Fshion Week in Nederland plaats, in het World Fashion Centre in Amsterdam. Dit jaar was het evenement in het Tropeninstituut in de stad.

4. De Africa Fashion Week Amsterdam duurde drie dagen. Vrijdag stond in het teken van opkomende ontwerpers, zaterdag was er herenmode en zondag galakleding.

5. Omar Munie was de bekendste naam van het programma. Hij brak in 2010 door met zijn tassencollecties. Hij werd geboren in Somalië en vluchtte op zijn negende vanwege de burgeroorlog naar Nederland.

6. Ook een Colombiaanse ontwerpster was van de partij: Lia Samantha Lazono Rendon. Nee, het klopt dat Colombia niet in Afrika ligt. "Door de koloniale geschiedenis is ongeveer 37 procent van de Colombiaanse bevolking van Afrikaanse komaf, net als ik," zegt ze tegen het Parool.

FashionUnited sprak haar ook: "Ik zag de andere ontwerpers, op de eerste dag van de Africa Fashion Week Amsterdam, en ik was echt onder de indruk van de houten collectie van Albert Chapel."

7. De catwalk zelf was gemaakt door Albert Chapel, een Haagse kunstenaar. Hij maakte een hand bewerkte, houten catwalk van 72 vierkante meter.

8. Hij maakte voor de gelegenheid ook een kledingcollectie van hout. Dat idee ontstond toen hij met Diana Tambe in een Italiaans restaurant zat.

9. Behalve shows waren er ook lezingen. Zo zei Jos Hubers, van het ministerie van buitenlandse zaken: "Werknemers moeten hun aandeel krijgen, ga voor eerlijke handel vanaf het begin. Kenia heeft een goed sociaal model, een voorbeeld voor andere landen."