• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • AIFW: Stojadinov wint Frans Molenaarprijs

AIFW: Stojadinov wint Frans Molenaarprijs

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Frans Molenaarprijs 2006 is donderdagavond tijdens de Amsterdam International Fashion Week uitgereikt aan de 32-jarige Aleksandra Stojadinov uit Servië. De collectie van de winnares was getiteld 'Transit' en is geïnspireerd op vlaggen van Nederland en Servië, landen die volgens Stojadinov beiden een nostalische strijd voeren voor vrijheid en idealen. De Servische studeerde dit jaar af aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en houdt zich naar eigen zeggen al 16 jaar bezig met mode.

"Dat ik deze prijs heb gekregen, motiveert me om ook in de toekomst door te gaan met ontwerpen," zegt ze. Dit jaar waren er maar liefst acht deelnemers die elk vijf ontwerpen lieten zien. Een andere ontwerper die hoge ogen gooide was Claes Iversen, die onlangs afstudeerde aan de Haagse Kunstacademie. Zijn collectie 'Cultivated Beauty', bestond uit kledingstukken met opzetstukken en banden waarin zijn modellen waren ingesnoerd. Ook Dan Gonen maakte indruk. Zijn collectie had het thema 'gekooide schoonheid' en zijn ontwerpen riepen de associatie met een vogelkooi op. "De jury moet het dit jaar moeilijk hebben gehad," denkt Angelique Westerhof, directeur van Fashion Institute Arnhem. "De inzendingen zijn allemaal van uitzonderlijk hoog niveau. Daaruit blijkt dat een dergelijke prijs echt stimulerend werkt."

De Frans Molenaarprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro, die moet worden besteed aan materialen voor de show die de ontwerper volgend jaar tijdens de Fashion Week zal tonen. Nieuw dit jaar is de samenwerking met thuiswinkel 'Otto' die de winnende ontwerper een samenwerkingsverband aanbiedt. Hoe die samenwerking precies vormkrijgt, wordt nog besproken met de winnaar. Dit jaar was de elfde editie van de Frans Molenaarprijs. De genomineerden van 2006 waren: Joline Jolink, Mattijs van Bergen, Miszko van Rijsewijk, Aleksandra Stojadinov, Claes Iversen, Dan Gonen, Antoine Peters, Elke Lutgerink. Vorig jaar nam Edwin Oudshoorn de prijs in ontvangst, andere bekende winnaars zijn Percy Irausquin (2001) en Katrin Neyer (2003).