• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • De terugkeer van de flapper dress: dé trend in damesmode deze herfst

De terugkeer van de flapper dress: dé trend in damesmode deze herfst

Door Jackie Mallon

10 sep. 2018

Mode

New York - Wie heeft opgelet, zal het niet zijn ontgaan: tijdens de shows voor de herfst 2018 was een sterke invloed van de jaren ‘80 aanwezig. Oversized schouders, kersenrode rosettes van tafzijde, opvallende dierenprints - het kwam allemaal aan bod. Maar er zijn meer opties voor de moderne, stoere vrouw die de patriarchale dominantie aan banden wil leggen. Zo is er citywear in felle neonkleuren die doet denken aan de uniformen van reddingswerkers op missie. En de vrouw die zich hult in wijde gewaden met patchwork, inclusief prairie jurk en cowboylaarzen. Het aanbod binnen womenswear is doordrenkt met het onrecht dat de MeToo-beweging aan het licht heeft gebracht, de aanvallen op Planned Parenthood [een Amerikaanse organisatie die informatie en diensten heeft voor seksueel actieve individuen en vrouwen die in verwachting zijn red.] en een politieke agenda die velen zien als een regelrechte aanval op de rechten van vrouwen. Maar vanuit onze ooghoek nemen we een andere trend waar voor deze herfst die genoemd moet worden. Het is een voorbeeld van regelrechte kracht, onvermijdelijk, een trend zonder scherpte of agressief silhouet, maar met een feministische kern: de rewoke flapper, ofwel de terugkeer van de jurk (met verlaagde taille en recht silhouet) die in de jaren ‘20 haar hoogtijdagen beleefde.

Een eeuw geleden begonnen suffragettes (wat staat voor iemand die strijdt voor de vrouwenrechten) zich te verenigen in groepen, vastberaden om af te rekenen met de status-quo. Het leidde uiteindelijk tot stemrecht voor vrouwen. Tegelijkertijd werden strenge kledingvoorschriften aan de kant geschoven om plaats te maken voor meer vrije kledingkeuze. Denk aan Loewe’s geblokte, met bont afgezette T-shirt jurk voor het najaar waarbij aan de buitenzijde een beha is bevestigd en waar het leren bandje van een cross-body tas over één van de cups loopt. Het is een echo van de Votes for Women spandoeken die door alle vrouwen die ons voor zijn gegaan werden gedragen. De losse silhouetten komen terug in de sci-fi collectie van Prada waar decoratie komt in de vorm van scherven in plaats van kleine kraaltjes in radioactief roze en limegroen. De look wordt afgemaakt met rubberen laarzen en ID badges - want we zijn allemaal onderdeel van deze club.

De klassieke, soepelvallende kleding van Giorgio Armani vormt zich naar het bewegende lichaam, continu in beweging. Ongeacht je geslacht: je bent welkom, het is niet één versus de ander. Het beschuldigend klinkende ‘’Als je niet voor ons bent, ben je tegen ons’’ is vervangen door ‘’We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’’. Dialoog ontstaat bij de intimiteit van kaarslicht maar ook in de gangen van het parlement, en Armani’s glimmende pak is daarvan de belichaming.

Het belang van de ‘’flapper dress’’

De nieuwe rijkdom wordt gevierd in de collectie van Paco Rabanne. De voetstappen die worden gezet door Paco’s ‘’leger’’ zijn onhoorbaar over het zwiepende geluid van de jurken. Lovertjes en spaghettibandjes werden ook gespot bij Kenzo, Erdem showde fluweel in suikerzoete kleuren, terwijl franjes zegevierden bij Y Project en Gucci koos voor jasjes met dansende kraaltjes op de heupen.

Voor een budgetvriendelijke optie, is er altijd nog Zara. Bij de Inditex-telg vinden we items met verlaagde taille, voorzien van metallic draad. Of Moon Dreamer’s jurk die volledig is bezaaid met pailletten, voorzien van een aantal alziende ogen, en verkrijgbaar is bij Topshop. Is al die symbolische en rijkelijk versierde mode niet jouw ding? Ga dan voor de v-hals jurk tot op de kuit, gemaakt in pittig mosterdgeel, van & Other Stories.

De flapper dress: we kunnen er simpelweg niet omheen deze herfst.

Door gastredacteur Jackie Mallon, die les geeft aan de faculteit van diverse modeprogramma’s in New York en de schrijfster is van ‘Silk for the Feed Dogs’, een roman die zich afspeelt in de internationale modeindustrie.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking: May-Anne Oltmans.

Catwalkfoto’s van Loewe, Erdem, Prada, Paco Rabanne, Giorgio Armani © Catwalkpictures.com & Zara.com, topshop.com

Flapper dress
Giorgio Armani
herfst 2018
herfst 2018 trend
jaren 20 jurk
jaren twintig jurk
Loewe
Modetrends
najaar 2018
Paco Rabanne