• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Dirk van Saene gastontwerper voor Xandres

Dirk van Saene gastontwerper voor Xandres

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het Belgische label Xandres heeft modeontwerper Dirk Van Saene in de arm genomen om de jaarlijkse feestcollectie te ontwerpen. Hiermee haalt het merk voor het eerst een gastontwerper in huis. ”De jaarlijkse feestcollectie is bedoeld om iets extra's te bieden,” vertelt Birgit Heymans die verantwoordelijk is voor de marketing bij Xandres. ”Door een ontwerper in te schakelen, denken we een verrassende invalshoek te hebben gevonden voor de feestcollectie.”

Ontwerper Dirk Van Saene studeerde in 1982 af aan de Koninklijke Academie Antwerpen. Hij verwierf bekendheid toen hij in 1986 met zes andere Belgische modeontwerpers in een vrachtwagen naar Londen reed, om daar tijdens de British Design Show aandacht te trekken. Later deelden de zes een expositieruimte in Parijs. Momenteel is Van Saene, samen met de ontwerper Walter van Beirendonck, eigenaar van de boetiek 'Walter' in Antwerpen. Daar verkopen ze naast hun eigen collecties ook vaak werk van jonge minder bekende ontwerpers.

Xandres voelde zich vooral aangetrokken tot de vrouwelijke stijl van de ontwerper. De samenwerking resulteerde in 'Midnight 2007' een collectie bestaande uit 18 basisstukken aangevuld met accessoires als een stola, riemen en breigoed.De basiscollectie bevat een elegante smoking, wijde rokken en een jurk met een zelfgeschilderde print. In de stukken gebruikte de ontwerper luxe materialen als cashmère, satijn, taffetas, kant en merinoswol, alles in de kleuren zwart, wit en rood.

De winkeliers zijn enthousiast, vertelt Birgit Heymans. ”De feestcollectie werd enthousiast onthaald en er is veel besteld. Wat dat betreft was het een geslaagd project.” Of het label volgend jaar weer een gastontwerper in de arm zal nemen is nog niet zeker; ”Maar er is wel veel kans op,” aldus Heymans. Xandres is onderdeel van modehuis Andres uit Destelbergen, waar het goed is voor rond de 70 procent van de omzet. Vorig jaar behaalde Andres een omzet van ruim €36 miljoen. Xandres telt 150 verkooppunten in Nederland en België, waaronder vier eigen winkels in België en drie in Nederland. De afgelopen jaren investeerde Andres veel in de uitbreiding van het aantal verkooppunten.