• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Een zwart kostuum als beste keus - de trends van Paris Haute Couture Week

Een zwart kostuum als beste keus - de trends van Paris Haute Couture Week

Door DPA

5 jul. 2018

Mode

Elegant, in zwart en in kostuum - wie zich zo kleedt, kan dit najaar vermoedelijk de plank niet misslaan. Deze look belichaamt namelijk de drie belangrijkste trends van de recente Parijse haute couture shows. De couture-shows gelden zelden als een trendbarometer. Want de hoogste vorm van ambachtelijke kleermakerij is vaak gevarieerd en berustend. Dit seizoen niet. De boodschap van de herfst/winter 2018 couture collecties was duidelijk. Couture gaat het gevecht aan met de sportmode-koorts die heerst in de mode. Een overzicht:

Trend 1: Nieuwe Elegantie

De sterkste boodschap van haute couture is dat het zijn eigen terrein herovert. Dat liet Claire Waight Keller met de Givenchy show op zondag zien. Het was even geleden dat we zulke perfecte snitten hebben gezien. De capes, slank gesneden mantels, smokingjasjes en tailored jurken toonden geen enkele imperfectie. Zelfs couturiers die inzetten op sexy, zoals Alexandre Vauthier, konden zich niet aan de trend onttrekken. Anders dan zijn reguliere weinig verhullende ontwerpen, presenteerde Vauthier, de Gaucho-stijl: een broek en bijpassende jassen geïnspireerd op de ruiterlook.

Trend 2: Zwart

Met de nieuwe elegantie positioneert zwart zich als belangrijke kleur. "Zwart is het nieuwe zwart,” zouden fashionista's zeggen. Bij Givenchy werd gespeeld met allerlei varianten van de mantel over de broek tot de jurk. Een ode aan Audrey Hepburn's avondjurk in de film Breakfast at Tiffany’s (1961), ontworpen door Hubert de Givenchy. Armani gebruikt zwart fluweel of zijde voor de reeks avondjurken. Dior presenteerde de kleur in een lange jurk voor overdag, een jas of broekpak met vrouwelijke snit. Karl Lagerfeld presenteerde zwarte transparante looks bij Chanel. Giambattista Valli ging voor speelse variant; de openingsoutfit bestond uit een zwarte strik als top boven een los vallende baggy broek.

Trend 3: Comeback van het kostuum

De traditie van Coco Chanel's beroemde tweed mantelpakjes voorzettend, presenteert Lagerfeld regelmatig een hele serie klassieke jurk-jasje combinaties op de catwalk. Dit keer presenteerde Chanel’s creatief directeur avantgarde figuurvolgende blazers en kuitlange rokken. Manchetten werden voorzien van een ritssluiting. Bij andere kostuums lag het accent op de schouders. Om de strenge look te balanceren werden de rokken voorzien van splits en uitgevoerd in pastel- of nudetinten.

Haute Couture Fashion Week vindt plaats van zondag 1 juli tot donderdag 5 juli 2018 in Parijs. Met handgemaakte producten in de hoogste prijsklasse, bestaat haute couture alleen in Parijs en wordt het gezien als het hoogtepunt van de mode (FashionUnited).

Dit artikel werd op 4 juli gepubliceerd op FashionUnited.de. Vertaling en bewerking: Esmée Blaazer

Foto’s: Dior by Adrien Dirand | Givenchy AW18, Catwalkpictures | Dior

CHANEL
Couture
coutureweek
Givenchy
HAUTE COUTURE
Haute Couture Week
KARL LAGERFELD
Paris Haute Couture Week