• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Geschil VanHaren en Louboutin nog niet opgelost: rechtszaak moet grotendeels over

Geschil VanHaren en Louboutin nog niet opgelost: rechtszaak moet grotendeels over

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Voorlopig lijkt nog geen einde te komen aan de langslepende zaak tussen Christian Louboutin en VanHaren. Het Europese Hof van Justitie heeft besloten een deel van de zaak over te dragen aan een hogere kamer, meldt RTL Z. Het geschil ontstond in 2012 nadat VanHaren de iconische rode Louboutin-zool gebruikte voor haar eigen collectie.

De Franse ontwerper is van mening dat VanHaren hiermee inbreuk maakt op zijn eigendomsrecht. In de Benelux staan de rode zolen namelijk geregistreerd als handelsmerk. Hierop werd de gang naar de rechter gemaakt, die de Fransman in het gelijk stelde. VanHaren ging niet akkoord met de uitspraak en stapte naar het Europese Hof van Justitie.

In juni leek er een einde te komen aan de affaire, toen de advocaat-generaal van het Europees Hof in een advies stelde dat er ‘geen merkbescherming kan worden verleend aan een kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden’. De strijd bleek hiermee nog niet gestreden. In de regel wordt het advies van de advocaat-generaal overgenomen door het Hof, alleen niet in dit geval.

Deze week werd bekend dat het Hof in september al besloot dat een deel van de zaak over moet omdat de kwestie ‘principiële vragen oproept over het merkenrecht van de Europese Unie’, aldus een woordvoerder van het Europese Hof. Op 14 november worden beide partijen gehoord.

Beeld: Louboutin Facebook

CHristian Louboutin
VanHaren