• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • "Het afgelopen jaar was heftig"

"Het afgelopen jaar was heftig"

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Bibi van der Velden is een veelzijdig persoon. De 27-jarige ontwerpster maakte naam met het ontwikkelen van bijzondere sieraden, maar ze maakt ook beelden en installaties. Daarnaast heeft ze nog een privé-leven. "Het afgelopen jaar was best heftig," vertelt Van der Velden aan FashionUnited. "Mijn streven is om alles zo goed mogelijk te onderhouden, maar je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk."

 

 

Op de linkerringvinger van Bibi van der Velden prijkt een kleine tatoeage van een ster en ook op haar linkerpols staat er een. De ster is terug te vinden in haar goudsmidkeurmerk en in haar sieraden duiken de sterren geregeld op subtiele plekken op, als kleine diamantjes op een ring, of aan de onderzijde van een grote topaas aan een gouden ketting. "De ster is een interessante vorm," zegt van der Velden. "Ik vind het mooi dat de punten zich zowel naar binnen richten als naar buiten."

Dat de ster het handelsmerk is van Bibi van der Velden, is op meerdere manieren toepasselijk. Los van de voor de hand liggende opmerking dat ze een rijzende ster is aan het modefirmament, beschrijft de symboliek van de vorm ook haar persoonlijkheid. Haar veelzijdigheid bevat namelijk net zoveel pieken als de ster op haar linkerringvinger. Zo zijn sieraden bij van der Velden nooit alleen maar mooi. Sieraden van haar hand kunnen groot en opvallend zijn en toch de fijnste kleine edelsteentjes bevatten. En net als je een ontwerp denkt te hebben doorgrond, ontdek je nog een slotje dat open kan of een ander onopgemerkt detail. De sieraden bevatten een knipoog, een grapje of een verrassing.

 

Verzamelen

"Nee, het is nooit 'What you see is what you get', " zegt van der Velden. "Behalve dat een sieraad mooi is om te zien, moet het ook op andere vlakken genoegdoening bieden. Het gaat mij meer om het achterliggende idee. Ook het maakproces kun je in het eindresultaat terugzien. De hele geschiedenis voegt extra waarde en betekenis toe." Elk ontwerp begint met een verzameling van objecten die haar aandacht trokken. Ze bewaart de stenen en andere materialen in vissenkommen, die op verschillende plaatsen in haar studio staan opgesteld. De eerste verzameling ontstond in Italië, waar Bibi tijdens haar studie in Florence een fascinatie opvatte voor antiekmarkten. Ze scharrelde er zakhorloges, vreemde broches en andere bijzondere objecten bij elkaar: "Ik hou van dingen waar de tijd in is gaan zitten, of die op een andere manier niet helemaal gaaf zijn. Een krasje, een deuk of een andere imperfectie geven een voorwerp karakter; zorgt dat het iets te vertellen heeft. Ik kan echt houden van het materiaal waarmee ik werk. Steen leeft; heeft aderen, nerven. Door ermee te werken, ga je er als het ware een relatie mee aan en dat vormt uiteindelijk je eindproduct."

Het ontwerpen en maken van sieraden beslaat het grootste deel van haar tijd, maar er is meer in haar leven. Zo sport ze graag; boksen, hardlopen of skiën. Samen met haar moeder maakt ze beelden, en ze ontwerpt kunstzinnige installaties. In studio White Space, waar ze werkt staat bijvoorbeeld 'Inside out': een vierkante kamer waarbij alle meubels aan de buitenmuren zijn bevestigd. Binnenin draait een filmpje met daarop het uitzicht vanuit Bibi's huis. "Wanneer sluit je je af voor de buitenwereld, wanneer laat je die toe en waarom? Dat is een vraag die me fascineert."

 

Afstand

Zelf is Van der Velden zich bewust van haar omgeving. De studio White Space, waarin ze werkt, is nu al ruim een jaar open. Het is een grote ruimte, middenin Amsterdam, die behalve als werkplaats ook dient als plek voor tentoonstellingen en feesten en als verzamelplaats. Daarnaast dient de ruimte als verzamelpunt voor artistiek talent uit binnen- en buitenland. Het is ook waar een groot deel van haar sociale leven zich afspeelt, ze ziet haar vrienden op de feesten en soms komt er gewoon zomaar iemand binnenlopen. Haar mobiele telefoon blijft rinkelen. "Het afgelopen jaar was best heftig," zegt van der Velden. "Bijna elke drie dagen was er wel iets: een tentoonstelling, een presentatie of een show. En overdag ben ik gewoon aan het werk. Het geeft me veel adrenaline om zo bezig te zijn."

Toch heeft ook van der Velden wel eens behoefte aan rust. "Als ik moet werken of inspiratie zoek, is afzondering het beste. Die rust vind ik als ik op reis ben. Dat is natuurlijk ook werk, want ik ben dan op zoek naar materialen. Maar je bent dan los van de dagelijkse gang van zaken; de normale bezigheden, je kunt even afstand nemen en open staan voor nieuwe indrukken."

Na januari wordt het allemaal weer wat rustiger. Dat is tenminste het plan: "Ik heb me voorgenomen mijn richting beter te bepalen, niet meer alles te doen wat op mijn pad komt. Mijn streven is om alles -privé-leven, werk, sport en andere interesses -zo goed mogelijk te onderhouden, maar je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk. Het afgelopen jaar heb ik ervaren dat je altijd ergens tekort schiet. Dat is niet erg, want dat houdt je scherp en maakt je bewust van wat echt belangrijk voor je is. Van de vraag 'Hoe kan ik dat voortaan beter aanpakken?' leer ik weer."

 

 

 

Bibi van der Velden (27) werd geboren in New York en groeide op in Engeland. Ze volgde een opleiding beeldhouwen in Florence, studeerde rechten, deed de Rietveldacademie en volgde twee jaar de opleiding tot goudsmid in Schoonhoven.

In januari 2006 presenteerde ze haar collectie 'Wearable works of Art' tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Haar Fine Jewelry Line werd voor het eerst geshowed bij Sotheby's. In 2007 bracht ze de collectie 'Whispering Winds' uit, die was geïnspireerd op haar reis door Azië. Van 14 september tot 23 maart toont het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling 'Schitterend Sieraad' waar Bibi van der Velden een bijdrage aan leverde in de vorm van twintig exclusieve ontwerpen. Ook staat er binnenkort een samenwerking op het programma met Victor & Rolf en Yves Saint Laurent.