• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kleine tassen en grote brillen: dit zijn de grootste trends gezien op Fashion Week Parijs

Kleine tassen en grote brillen: dit zijn de grootste trends gezien op Fashion Week Parijs

Door AFP

1 okt. 2018

Mode

AFP- De Fashion Week lente/zomer 2019 in Parijs is aan het afronden. Wat hebben we tot dusver geleerd van de collecties die geshowd zijn?

Het draait allemaal om puurheid

Bijna altijd draaien de lente/zomercollecties om kleur en bloemenprints. Dat was met de ss19-collecties die in Parijs werden geshowd niet aan de hand. De kleding was erg sober. Soberder dan anders, en bijna puriteins te noemen als het gaat om print.

Foto’s: Saint Laurent lente/zomer 2019, Catwalkpictures.com

Hedi Slimane ging voor zijn veelbesproken debuut voor Celine evenals Anthony Vaccarello, zijn opvolger bij Saint Laurent, op een reis naar het zwarte hart. De collecties van Margiela, Guy Laroche, Olivier Theyskens en Hyun Mi Nielsen leken ook allemaal de begrafenis als kleurthema te hebben. Rick Owens ging nog een stapje verder: zijn zwarte collectie werd vergeleken met de heksenprocessen van Salem.

Beeld: Dries Van Noten lente/zomer 2019, Catwalkpictures.com

Zwart gecombineerd met wit domineerde de catwalk.

Zelfs Balmain was terughoudend, wat geen slechte zaak is. Dior - niet vies van een bloem her en der - toonde eveneens een rustige collectie.

Bleef de taak om ons bloemen te brengen aan Dries van Noten, koning van de bloemenprint. De Belgische ontwerper leverde niet. Jour / Ne, Paco Rabanne en India’s ontwerpgenie Manish Arora stonden van Noten bij en brachten allen de zwart-wit print.

Trend op Fashion Week Parijs ss19: Ieniemienie kleine tassen

Tassen worden kleiner, veel kleiner. We lijken in het tijdperk van de micro-tas te stappen. Ottolinger en Jacquemus introduceren handtassen die je met één vinger kunt vasthouden. Natacha Ramsay-Levi's nieuwe C Bag voor Chloe is misschien niet zo heel klein, maar het grootste ding is de gouden C die ze erop heeft gestempeld. En de nieuwste Dior-tas van Maria Grazia Chiuri is meer een portemonnee dan een handtas.

Er waren ook andere modellen te zien. Marine Serre ging voor de kogelvormige tas die ook in het voorgaande seizoen al een rol speelde. Issey Miyake showde een tas die ook een hoed is en wat al niet meer; de tas kan namelijk op verschillende manieren gedragen worden.

Beeld: Balenciaga lente/zomer 2019, Catwalkpictures.com

Trend PFW lente/zomer 2019: gigantische zonnebrillen

Deze zomer draait het allemaal om de zonnebril. En als we de modeweek van Parijs als voorbeeld mogen nemen, is die zonnebril voorzien van enorme vensters.

Dior was de eerste die het buitenproportionele frame toonde. Daarna volgden de gitzwarte reuzen, geïnspireerd op slaapmaskers, van Gucci en de massieve modulaire brillen van Loewe.

Rick Owens en Marques 'Almeida, nieuwkomer in Parijs, lieten beiden gigantische pilotenbrillen zien. Voor degenen die een zonnebril onnodig extravagant vindt: Hedi Slimane debuteerde voor Celine met een zonnebril die de stijlregel ‘een zonnebril behoort niet in het donker gedragen te worden’ weerlegd.

Beeld van links naar rechts: Gucci lente/zomer 2019, Balenciaga lente/zomer 2019, Catwalkpictures.com

Parijs Fashion Week ss19: overige trends en eigenaardigheden

Er knarsten heel wat tanden bij het zien van de lederen hotpant die werd geshowd op de catwalk van Saint Laurent: in hoeverre is dit nog gepast/ relevant in tijden van #MeToo?, vroeg men zich af.

Dit werd goedgemaakt door Gucci die zijn mannelijke modellen de catwalk opstuurde in oversized onderbroeken met ‘Y-front’ met daaronder sokken in Oxford schoenen of in een kristallen schaambuidel. Ook de Gucci-man met een met diamanten ingelegde sint-jakobsschelp, gedragen over een poederblauwe broekje, trok bewonderende blikken.

Beeld van links naar rechts: Chloe lente/zomer 2019, Balmain lente/zomer 2019, Catwalkpictures.com

Terwijl Vaccarello voor Saint Laurent moeite heeft de tijd te vatten, weet Owens dit wel te doen. “De wereld is donker: hier zijn wat kledingstukken om erin te overleven”, leest zijn shownotitie. In zijn Toren van Babel liepen vrouwen in geconstrueerde kledingstukken op hypnotiserende zang met in hun hand een fakkel. Aan het einde van de show was de ‘toren’ geheel in vuur gezet.

Dat de show plaatsvond op de dag van de hoorzittingen van Brett Kavanaugh, de door president Donald Trump genomineerde opperrechter, maakte de show extra krachtig. (AFP)

Het originele artikel werd gepubliceerd op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Marjolein Stormezand

Openingsbeeld: Saint Laurent lente/zomer 2019, Catwalkpictures.com

Balmain
Celine
Chloe
DIOR
Fashion Week Parijs
GUCCI
lente/zomer 2019trends
PARIS FASHION WEEK
Rick Owens
SAINT LAURENT