• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Luxe voor een zacht prijsje: sokken als modeaccessoires

Luxe voor een zacht prijsje: sokken als modeaccessoires

Door Barbara Russ

16 feb. 2018

Mode |OPINIE

Ooit gold het misschien wel als het meest vreselijke kerstcadeau dat je kon geven of krijgen: een paar sokken. Door oma gebreid of gewoon uit de winkel - met een beetje geluk zat binnenin tenminste nog wat geld verstopt. Maar die dagen zijn over. Anno 2018 is de sok een heus mode-item dat gezien mag worden, en dan niet gemaakt door oma maar door luxe- en streetwearlabels als Gosha Rubchinskiy, Gucci of Vetements. De sok heeft de sleutelhanger hiermee van haar troon gestoten als het ultieme toegankelijke luxe-item waar modemerken ook nog eens flink aan kunnen verdienen. Maar waar komt deze trend eigenlijk vandaan, en waarom juist nu?

Op de trend van blote enkels volgde, zoals in de mode gewoonlijk is, een tegentrend: sinds deze zomer moeten de enkels juist weer worden bedekt, en dan het liefst in een paar sportsokken. Een opvallend gezicht in het modebeeld, maar wel zo praktisch - voornamelijk op koude winterdagen. Ook de sneaker verdient het om hier genoemd te worden, want omdat lage modellen op dit moment zo geliefd zijn, is er letterlijk een gat ontstaan dat moest worden opgevuld. Enter de sok. Zowel in streetwear als ook daarbuiten heeft een echte heropleving van de sok plaatsgevonden.

Ook voor mannen bieden sokken een leuke manier om uiting te geven aan hun gevoel voor mode en stijl - zelfs wanneer zij zich voor hun baan zakelijk moeten kleden. Want wanneer een strak in het pak gestoken man gaat zitten en zijn broekspijp ietsjes omhoog schuift, krijgt de wereld zicht op iets wat zijn smaak verraadt en net zoveel over zijn karakter zegt als een handtas over een vrouw. Neem bijvoorbeeld Justin Trudeau, de premier van Canada. Binnen dit beroep is individualiteit op het gebied van kledingkeuze vrijwel non-existent, de keuze voor een stropdas misschien buiten beschouwing gelaten. Maar niet als je Justin Trudeau heet. In september 2017 verscheen de premier namelijk op een afspraak met andere staatshoofden met aan zijn voeten Star Wars sokken.

Ook vrouwen hoeven geen koude voeten te hebben deze winter. Aan de ene kant kan dit worden verklaard door de samenkomst van sokken en schoenen in de zogenaamde ’sock boot’ die bij veel modehuizen een opwachting maakte. Vetements en Balenciage kwamen zelfs met een gecombineerde laars-met-panty. En ook sneakers, pumps en muiltjes combineren goed met luxe- of streetwearsokken mét logo. More is more lijkt het motto.

Matchesfashion zag de verkoopcijfers van sokken in de afgelopen twee jaar verviervoudigen, aldus inkoopster Chelsea Power in een interview met Business of Fashion Magazine. “Twee jaar geleden verkocht Gucci helemaal geen sokken, maar ontwerpers snappen dat sokken nu een mooie kans bieden, net als zonnebrillen. Ze zijn betaalbaar voor iedereen; ook voor consumenten die zich geen volledige runway look kunnen veroorloven. En zij die dit wel kunnen? Die kopen er gewoon sokken bij.”

Ook een blik op de sokkenafdeling van Net-A-Porter laat zien dat ieder zichzelf respecterend modehuis niet uitkomt onder het aanbieden van sokken. Onder andere Vetements, Balenciaga, Mother en Off-White hebben sokken in de collectie, welke herinneringen oproepen aan tennissokken. Sokken zijn dus een belangrijk item geworden in de modecollecties, al vormen ze nog geen aparte collectie in de luxe e-commerce. Ook binnen de categorie accessoires hebben sokken nog geen aparte status verworven. Mytheresa heeft sokken en panty’s samengevoegd onder de accessoires. Alleen bij Matchesfashion worden sokken, onder accessoires, apart genoemd.

A post shared by Off-White™ (@off____white) on

En hoe zit het dan met de prijzen? Dat verschilt. Bij Net-A-Porter gaat een paar Gucci-kousjes van stretch-mesh met glitterstrepen voor 400 euro over de digitale toonbank, voor een paar op punk geïnspireerde sokken van Givenchy 190 euro moet worden neergeteld en een paar van Vetements + Reebok met lurex kost 120 euro. Dan zijn die standaard witte Off-White sokken voor 60 euro bijna een koopje.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.de. Vertaling en bewerking: May-Anne Oltmans.

Beeld: Gucci Facebook

Luxe
Modetrends
sokken