• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mismatch tussen banen en werkzoekenden in de mode

Mismatch tussen banen en werkzoekenden in de mode

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Terwijl bedrijven in de modebranche moeite hebben met het vinden van geschikt personeel, blijken jongeren die in de modebranche willen werken juist problemen te hebben met het vinden van een baan. Uit de Barometer van de stage- en leerbanenmarkt die Colo (Centraal orgaan van landelijke opleidingsorganen) deze week presenteerde aan de gemeente Rotterdam blijkt dat er een tekort is aan leerplaatsen en stageplekken voor jongeren in deze branche.

”Dit is een schijnbare tegenstelling”, legt Will Seignette van Colo uit: "Ons onderzoek is gebaseerd op achttien verschillende bronnen en daaruit blijkt dat er een tekort is aan leerbanen en stages in de confectie en creatieve functies, zoals ontwerper. Banen als winkelmedewerkers en logistieke functies vallen onder de categorie Handel. In die sectoren is wel enorm veel vraag naar personeel."

De aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt is een serieus probleem in alle branches. Vorige week maakte de Nationale Denktank nog bekend dat de maatschappelijke schade door de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt 1,5 miljard bedraagt. In de modebranche worden inmiddels verschillende initiatieven ondernomen om dit probleem te verhelpen. Zo is mode-opleiding Amfi -het Amsterdam Fashion Institute- bezig met het vebeteren van de opleidingen, bieden diverse modebedrijven zelf opleidingen aan hun personeel en ook de jaarlijkse Carrièrebeurs -op 25 oktober in het WFC Amsterdam- van FashionUnited is opgezet om werkzoekenden en bedrijven uit de branche met elkaar in contact te brengen.

De Colo-Barometer is bedoeld om jongeren en decanen aan de meest recente arbeidsmarktinformatie te helpen. De barometer is opgezet omdat veel jongeren hebben aangegeven een grote behoefte te hebben aan informatie over beroepen. De Colo-Barometer verschijnt vier keer per jaar.