• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 'Nederland in 2025 koploper op gebied van circulair textiel’

'Nederland in 2025 koploper op gebied van circulair textiel’

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Nederlandse textiel- en modesector maakt in 2025 substantieel minder gebruik van virgin, ofwel nieuwe materialen. Dat stelt het Platform Circulair Textiel, een initiatief van brancheorganisaties Modint, Inretail en VGT, in de Roadmap Circulair Textiel. Daarmee zal Nederland tegen die tijd tot de koplopersgroep op het gebied van circulair textiel behoren.

De Roadmap geeft een schets over de ontwikkeling van een circulaire textielbranche in de komende jaren. Het rapport gaat met name in op grondstoffen, een belangrijk thema binnen het Convenant Duurzame Kleding en Textiel dat in juli 2016 werd ondertekend door verschillende partijen en kledingmerken. De Roadmap maakt duidelijk dat Nederland in 2025 substantieel minder gebruikmaakt van nieuwe materialen en dat afgedankt textiel tegen die tijd op een zo hoogwaardig mogelijke manier wordt verwerkt in de grondstoffenkringloop.

De ambitie is om zo richting een 100 procent circulaire kledingindustrie te gaan, valt te lezen. Stapsgewijs worden minder nieuwe vezels in kleding verwerkt, onder meer door mechanische vervezeling en chemische recycling. De vraag naar gerecyclede vezels moet daarvoor wel omhoog, stelt Modint in het rapport, evenals het aanbod ervan. Verder is volgens de organisatie meer transparantie nodig om duidelijk te maken welke grondstoffen zich waar in de keten bevinden.

“Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlandse kleding- en textielbedrijven samen met hun brancheorganisaties zich kunnen ontwikkelen tot een toonaangevende speler in de wereldwijde koplopersgroep voor circulair textiel,” stelt Peter Koppert, coördinator Platform Circulair Textiel, in de Roadmap. “Dat lukt alleen als we samenwerking zoeken met kennisinstellingen, experts, de overheid en NGO’s,” aldus Koppert. Uiteindelijk, zo valt te lezen, staat Nederland in 2025 bekend om een “sterk ontwikkeld circulair design, recycle innovatiekracht en kennis van de hoogwaardige grondstoffen- of vezelkringloop”.

Circulaire mode
Duurzaamheid
MODINT
roadmap circulair textiel