• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Sieraden nog niet groen

Sieraden nog niet groen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Hoewel groen en verantwoord produceren een opmars beleeft in de modebranche, blijft het voor wat betreft sieraden en accessoires nog angstvallig stil op dit terrein. Het aanbod van groen geproduceerde sieraden is nog beperkt. Net als de vraag ernaar. Het produceren van goud is doorgaans geen bijzonder milieuvriendelijke actie: bij de extractie uit erts worden milieu-onvriendelijke stoffen als kwik en arsenicum gebruikt. En ook bij het winnen van zilver en andere edelmetalen, wordt schade toegebracht aan het milieu, al is het maar omdat de grond ervoor moet worden omgewoeld.

Onderzoek van de stichting milieukeur wees uit dat honderd procent milieuvriendelijk produceren van goud voorlopig nog niet mogelijk is, maar wel stelde de stichting criteria op voor bepaalde grondstoffen en delen van het productieproces. Dat onderzoek resulteerde in een keurmerk. Dat keurmerk voor milieuvriendelijk geproduceerd goud, wordt sinds september vorig jaar uitgegeven door Het Keurmerkinstituut. Met het oplevende succes van organisaties als Made By en Fair Wear viel te verwachten dat er ook op het gebied van modeaccessoires belangstelling zou ontstaan voor het milieu en dat een keurmerk juichend ontvangen zou worden. Toch is daar momenteel nog maar weinig belangstelling voor, vertelt W. Van Weperen, die bij Het Keurmerkinstituut verantwoordelijk is voor het sieradenkeurmerk: "Dat is niet ongebruikelijk voor een nieuw onderwerp," vertelt hij. "De branche is meestal afwachtend, want vaak vinden ondernemers dat er al genoeg regels zijn waaraan ze moeten voldoen. Ze zien milieuvriendelijk produceren nog niet als meerwaarde." Tot nu toe is er slechts één bedrijf in Nederland dat het keurmerk voert. Flamingo b.v. gebruikt voor een deel van de collectie zogeheten 'Oro Verde', goud uit Colombia dat milieuvriendelijk is geproduceerd. "Het was niet mijn eigen idee," zegt directeur Rob Hollander. "Ik werd op een beurs aangesproken en besloot toen dat ik dit wilde proberen.

Niet alleen omdat milieuvriendelijk produceren een 'hot item' is, maar ook omdat ik me verantwoordelijk voel. Ik vind het jammer dat er in deze branche niet meer bedrijven zijn die zich hiermee bezighouden. Hoe meer belangstelling ervoor is, hoe beter de markt en de productie zich zullen ontwikkelen." Bij de Federatie Goud en Zilver leeft het milieu-aspect wel. Daan van Wijk, die het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen onder zijn hoede heeft, peilt geregeld onder de leden of er klanten zijn die belangstelling hebben getoond in milieuvriendelijk geproduceerde sieraden. "Tot nu toe is die vraag nog maar heel klein." Ook van de aanbodzijde constateert hij nog weinig belangstelling: "Voor zover wij weten is er maar één bedrijf dat zich bezighoudt met het winnen van milieuvriendelijk geproduceerd goud, en dat is het bedrijf in Colombia dat 'Oro Verde' produceert. In zilver en edelstenen zijn er nog helemaal geen initiatieven ontplooid."

Lees meer over milieuvriendelijke mode in'Groen', het meinummer van FashionUnited.