• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Studenten Textiel naar il Salone del Mobile in Milaan

Studenten Textiel naar il Salone del Mobile in Milaan

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Studenten en pas afgestudeerden van de studierichting Textiel en Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag presenteren van 15 tot en met 21 april hun ontwerpen op de prestigieuze designbeurs Salone del Mobile in Milaan.

De studenten laten hun stoffen zien tijdens de tentoonstelling 'Royal Dutcheese'.

De bezoekers kunnen de stoffen daar niet alleen van dichtbij bekijken, maar de textiel ook via een Augmented Reality (AR) headset bewonderen. Augmented Reality is het toevoegen van digitale beelden aan de werkelijkheid, door middel van het kijken door een speciale headset. Door het toepassen van radio frequency identification (RFID, chips waarop een code staat), maar ook door het werken met een 'data-handschoen', kan interactief worden omgegaan met de beelden. Naar Milaan gaat onder andere Neeltje Schoenmaker, die onlangs de Zuid-Hollandse Vormgeversprijs ontving in de categorie productontwerp.

Deze nieuwe manier van tentoonstellen, vindt fuori salone (buiten de beurs) plaats in een voormalige kaasfabriek aan de Custodi 6, een geheel nieuwe locatie tijdens il Salone del Mobile in de wijk Tortona.

"Salone del Mobile is dé plek voor ontwerpers om hun ontwerpen te laten zien," vertelt Annerieke Simeone van de KABK. "De plek buiten de gevestigde beurs, fuori salone, is ontstaan uit een soort tegenbeweging van het gevestigde design." De KABK in Den Haag is de enige academie in Nederland die gelijkwaardige opleidingen Textiel en Mode binnen een afdeling verenigt. Modestudenten kunnen zich hierdoor verdiepen in materiaal- en dessinontwikkeling. Tijdens il Salone del Mobile dagen jonge textielontwerpers zichzelf uit om hun ontwerpen toe te passen op het interieur en de technologie.

Beeld: Elaine de Jong