• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Veiling bezit Frans Molenaar levert meer op dan verwacht

Veiling bezit Frans Molenaar levert meer op dan verwacht

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De veiling van de persoonlijke bezittingen en kunstwerken van de in januari van dit jaar overleden Frans Molenaar heeft tijdens de eerste dag van de online veiling een half miljoen euro opgebracht. Dat meldt Elsevier.

Afgelopen weekend stond het huis van Molenaar open voor bezichtiging van zijn persoonlijke eigendommen. Zo´n 1500 mensen bezochten zijn huis in Amsterdam om de 500 veilingstukken te bekijken. De collectie bestond onder andere uit schilderijen, tekeningen, boeken, beelden en design.

“De eerste dag heeft reeds alle verwachtingen overtroffen,” vertelt veilingmeester Piet van Winden. Hij verwachtte in eerste instantie een opbrengst van 200.000 euro. “Vrijwel niets bleef onverkocht en op de meeste stukken werd zoveel geboden dat het bieden af en toe werd verlengd, soms wel tien keer,” legt hij uit.

Volgens Van Winden hebben sommige stukken meer opgeleverd dan normaal. “De herkomst geeft hier duidelijk een zeer belangrijke meerwaarde,” meldt hij. Een aantal werken van onbekende kunstenaars leverden 6000 euro per stuk op. Twee beelden van Zadkine gingen weg voor 28.000 en 29.000 euro en voor een schilderij van Zdenek Sykora werd 79.000 euro betaald. Van Winden spreekt van een echte ´Frans Molenaar-bonus´.

Op dinsdag 29 september wordt het tweede deel van de verzameling van Molenaar geveild.

couturier
Frans Molenaar
kunstveiling