• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Verknipte couture Dinkla

Verknipte couture Dinkla

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De couturejurken van de jonge textielkunstenaar en voormalig topontwerper Aico Dinkla (1974) hangen op dit moment in galerie 'Prins aan de Gracht' op de Prinsengracht in Amsterdam. Verknipt, dat wel. Want toen de ontwerper zijn modecarrière in 2004 vaarwel zei, zette hij de schaar in zijn oude collecties en topstukken. Dus wat eens couturejurken waren zijn nu abstracte en decoratieve kunststukken.

Tussen 2000 en 2004 was Dinkla een toonaangevend couturier met fans als Jerry Hall en de vrouw van David Bowie, Iman. Zijn ontwerpen waren te zien in tal van (inter)nationale tijdschriften en op catwalks en musea als het Centraal Museum Utrecht. Het bijzondere aan zijn ontwerpen was dat Dinkla tweedehands kitscherige jurken omtoverde in couture door een syntetische coating op de stof aan te brengen en het metaal- en goudpigmenten toe te voegen.

De ontwerper zelf ontdekte dat hij meer kunstenaar was dan ontwerper en besloot in 2004 definitief te stoppen met ontwerpen. Hij transformeerde oude stukken tot abstracte textielkunst op doek. Voor de modeliefhebbers onder ons worden er gelukkig ook enkele overgebleven stuks uit zijn modetijd geshowd in de galerie - in zijn geheel. De tentoonstelling is tot en met 26 april te zien in galerie 'Prins aan de gracht', Prinsengracht 650 in Amsterdam.