• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Een definitieve streep door FOC Assen

Een definitieve streep door FOC Assen

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De komst van Factory Outlet Center (FOC) Assen is van de baan. Dat werd duidelijk tijdens de commissievergadering over het voorstel van Gedeputeerde Staten om een nieuw winkelcomplex bij het TT Circuit te plaatsen, meldt Dagblad van het Noorden.

Om het FOC te realiseren moest het omgevingsbeleid worden gewijzigd, en een meerderheid van de Statenleden gaat daar niet mee akkoord. Daarom zullen ze op 14 december tegen stemmen, als het definitieve besluit wordt genomen. Er is al afgesproken dat het plan voor het outletcentrum wordt afgeschoten.

“Met het besluit wordt voorkomen dat kansloze nieuwe winkelmeters het kernwinkelcentrum van Assen en vele plaatsen in een wijde regio er omheen, ruïneren,” reageert brancheorganisatie Inretail in een statement. “Drenthe kiest nadrukkelijk voor behoud en versterking van haar bestaande winkelgebieden. Voor de binnensteden en dorpskernen in de wijde omgeving is dit een enorme opluchting. De gemeente Assen en vastgoedpartijen hebben al eerder aangegeven te willen investeren in haar centrum winkelgebied. Nu de outlet verleden tijd is betekent dat een extra impuls voor de binnenstad.”

Initiatiefnemer van FOC Assen liet aan Daglad van het Noorden weten ‘weer verder te kijken’. “In Noord-Nederland is plek. Nog steeds. Nee, Friesland is geen goede locatie en de locatie is voor zo’n initiatief wel belangrijk,” zei hij tegen de krant. Wethouder Albert Smit stelt dat een FOC in Groningen of Haren evenveel hinder zal geven als voor Assen.

Inretail laat in het statement weten dat ‘het zou goed zijn als de drie noordelijke provincies nu samen afspreken dat nergens plek is voor een factory outlet’.

De komst van het centrum was al meer dan een jaar een groot discussiepunt . De ondernemers uit de binnenstad en de middenstand waren felle tegenstanders, omdat ze bang waren dat de leegstand in de binnenstad alleen maar zou toenemen. De gemeente en Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe waren juist van mening dat het voor meer bezoekers en werkgelegenheid zou zorgen.

Beeld: Batavia Stad Fashion Outlet

Factory Outlet Center
foc assen