• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • INretail stapt naar de rechter wegens outletcentrum Halfweg

INretail stapt naar de rechter wegens outletcentrum Halfweg

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Winkeliers zijn niet blij met de komst van outletcentrum in Halfweg. Zo zou de komst van het centrum ten koste gaan van de bestaande winkels in Amsterdam en ook zou het leiden tot een verkeerschaos. Brancheorganisatie INretail stapt daarom naar de rechter om de komst van het centrum te voorkomen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude waren niet onder de indruk van de argumenten van de winkeliers en dus zag INretail geen andere mogelijkheid dan naar de rechter te stappen. “Er rest ons nu niets anders dan naar de rechter te stappen,” zegt Marcel Evers van INretail tegen de krant.

The Style Outlets zou ruimte geven aan 150 winkels in Halfweg, waar merken oude collecties en overtollige voorraden verkopen, evenals schoenen en accessoires. INretail is bang voor zware concurrentie, die ten koste zou gaan van retailers in Haarlem en Amsterdam. Volgens Evers wordt namelijk ook een regulier assortiment aangevonden. Uit onderzoek van INretail blijkt tevens dat bestaande detaillisten zeker 10 tot 20 procent van de omzet kwijtraken door de komst van een outletcentrum.

”Er zijn veel te veel meters detailhandel, waardoor de komst van een factory outletcenter zal leiden tot kannibalisatie en leegstand van winkelgebieden in de wijde omtrek van Haarlemmerliede en Spaarnwoude,” zegt Jan Meerman, voorzitter van INretail in een schriftelijke verklaring aan de krant.

Ook zou er chaos op de weg ontstaan; de wegen zouden niet berekend zijn op veel bezoekers. volgens de organisatie zouden er jaarlijks 3 miljoen bezoekers komen. De projectontwikkelaar Cobraspen denkt zelf echter aan 2 miljoen mensen. Meerman: “Het wordt een chaos op de weg rond Haarlem en Amsterdam. Bewoners en ondernemers in de wijde omgeving zijn daar de dupe van.”

Afgelopen jaar stonden er al verschillende toekomstige outletcentra ter discussie.

halfweg
INretail
outletcentrum