• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Locatus: Aantal passanten winkelstraat stijgt met vijf procent

Locatus: Aantal passanten winkelstraat stijgt met vijf procent

Door Arjan Ranjbar

31 jan. 2018

Retail

De Nederlandse winkelstraten hebben afgelopen jaar vijf procent meer bezoekers getrokken. December kende door het slechte weer een flinke daling ten opzichte van een jaar eerder, maar bevatte wel twee van de drie drukste winkeldagen van 2017. Dat heeft onderzoeksbureau Locatus bekendgemaakt.

Locatus telt passanten in winkelgebieden middels 1.200 wifi-sensoren. Uit die resultaten blijkt dat het gemiddeld genomen op alle dagen van de week drukker was dan in 2016, behalve op de maandag. Zondag is relatief gezien de rustigste dag, al moet opgemerkt worden dat ook alle plaatsen met zondagssluiting worden meegenomen in het gemiddelde. Ook kent de zondag de kortste openingstijden.

De drukste dag van het jaar was volgens het onderzoeksbureau 23 december, gevolgd door de vrijdag na Hemelvaart (26 mei) en 22 december. 16 april, 10 december en 30 juli waren de dieptepunten wat betreft bezoekersaantallen. Ondanks een aantal drukke dagen in de laatste maand van het jaar, daalde het aantal decembershoppers met negen procent. In de rest van Europa lag dit percentage op een gemiddelde van 5,3 procent.

De drukste winkelstraat van ons land is wederom de Kalverstraat in Amsterdam, gevolgd door de Nieuwendijk. De Grote Markt in Den Haag maakt deze top-drie compleet.

Beeld: FashionUnited, graphic via Locatus

Drukte
Locatus
passanten
winkeldagen
winkelstraat