• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Nieuw cao modedetailhandel: dit zijn de belangrijkste veranderingen

Nieuw cao modedetailhandel: dit zijn de belangrijkste veranderingen

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

In juni bereikten de werkgevers in de mode- en sportdetailhandel en de vakbonden al een principe akkoord voor een nieuwe cao. Nu is de nieuwe cao een feit.

De nieuwe cao Fashion, Sport & Lifestyle, kent een looptijd van een jaar en loopt tot en met 30 juni 2016. De belangrijkste verandering is de zondagtoeslag, die is verlaagd naar 50 procent, in plaats van 100. Brancheorganisatie Inretail is blij met de aanpassing van de toeslag voor werken op zondag. Steeds meer winkels zijn immers op zondag open. De toeslag van 100 procent op het uurloon maakt het in veel gevallen voor winkeliers onmogelijk om deze dag renderend te kunnen ondernemen. Volgens Inretail zorgt de aanpassing voor baanbehoud en werkgelegenheid.

Verder is een loonsverhoging van 1 procent per 1 oktober afgesproken plus een eindejaarsuitkering van 0,25 procent.

Met de nieuwe cao hebben werknemers meer invloed op hun werkroosters. Daardoor kunnen parttime banen beter worden gecombineerd en is een betere balans tussen werk en privé mogelijk. Medewerkers die maximaal 20 uur werken, kunnen twee doordeweekse dagen als ‘niet inroosterbaar’ aangeven. Bij een contract voor meer uren per week kan één doordeweekse dag worden aangewezen. Meer flexibiliteit voor medewerkers was een sterke wens van de vakbonden AVV en De Unie, evenals afspraken over mobiliteit en opleidingsmogelijkheden.

Akkoord cao Fashion, Sport & Lifestyle from INretail on Vimeo.

CAO
de unie
INretail
vakbonden.avv
zondagtoeslag