• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Uniqlo arriveert in Amsterdam: “We willen meer winkels in Nederland”

Uniqlo arriveert in Amsterdam: “We willen meer winkels in Nederland”

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail |REPORTAGE

Nieuwsgierige blikken op donderdagochtend buiten de deuren en etalages van de allernieuwst Uniqlo-winkel. “Morgen gaan we open,” roept COO Kohsuke Kobayashi enthousiast naar de nieuwsgierigen. Op de vroege ochtend krijgt Nederlandse én buitenlandse pers een exclusief kijkje in de allereerste Nederlandse Uniqlo winkel. De focus op de Nederlandse klant is in gedeelten van de winkel goed te herkennen: de jeanslijn van het Japanse merk is uitgelicht, de weerbestendige innovaties (‘Goed voor het Nederlandse weer, waar je vier seizoenen in één dag kan ervaren’) hebben een prominente plek gekregen en speciaal voor de Amsterdamse winkel is een een origami windmolen print op de ruiten te zien.

Scroll verder naar beneden voor een samenvatting over het interieur en de indeling van de winkel.

Het heeft even geduurd voordat het Japanse merk, dat zich specialiseert in ‘lifewear’, de stap naar de Nederlandse winkelstraten heeft gemaakt. In 2007 opende Uniqlo de allereerste Europese winkel in Frankrijk en in 2015 volgde België. “België was dichterbij Frankrijk en daardoor voor ons praktischer,” vertelt Kobayashi tijdens de persconferentie in de nieuwe winkel tegen aanwezige pers. “Toen we eenmaal in België aanwezig waren, kregen we constant vragen van Nederlandse klanten over wanneer we ook in hun land ons zouden vestigen. Voor ons is dit nu precies het goede moment.”

Amsterdam is de beste stad voor ons bedrijf.

Tadashi Yanai, CEO Uniqlo

Morgen om 10:00 opent Uniqlo voor het publiek haar deuren, aan de opening aan het Rokin/Kalverstraat is een jaar van voorbereiding en werk vooraf gegaan. CEO Tadashi Yanai noemt het een ‘eer en een groot plezier’ dat Uniqlo nu een winkel mag openen in Amsterdam. “Het is de beste stad voor ons bedrijf,” vertelt de immer vrolijke topman. “Amsterdam heeft een nauwe connectie met Japan. Niet alleen is het een plek waar we Van Gogh kunnen bewonderen, de favoriete kunstenaar van veel Japanners, maar het is ook een plek waar kunst en design samenkomen. Nederlanders en Japanners hebben beiden een waarderen voor goed ontwerp en zijn praktisch ingesteld, daarom sluiten wij zo goed aan hier. Onze waarden zijn hetzelfde. ” Het enthousiasme van Yanai is goed voelbaar, ondanks het feit dat de topman communiceert via een tolk met de aanwezige pers. Na elke vraag van de pers moedigt de topman aan om vooral de producten ook zelf te proberen. Hij zou het niet slecht doen als verkoper in de winkel.

Consumenten hebben laten zien dat ze onze kleding nodig hebben.

Tadashi Yanai, CEO Uniqlo

De liefde voor Nederland blijkt groot, ‘Dus komen er in rap tempo nog meer Nederlandse winkels aan?’, luidt een vraag uit het publiek. “Natuurlijk willen we veel winkels hier om de consument van dienst te kunnen zijn. Heeft u suggesties waar we moeten zitten of zijn er steden die ons graag willen hebben dan horen we het graag!” aldus Yanai. Kobayashi voegt daar snel aan toe: “Maar we willen we onze winkels het allerbeste neerzetten en iedereen zo goed mogelijk van dienst zijn, dus onze focus ligt nu voorlopig op Amsterdam.” De Japanse service en dienstbaarheid is duidelijk te voelen. “We hebben de hoogste verwachtingen voor Amsterdam, van alle Europese winkels, omdat Nederlandse consumenten hebben laten zien dat ze behoefte hebben aan praktische maar mooie kleding,” aldus Yanai.

Topman Uniqlo: “We willen ook naar andere Nederlandse steden”

Wapenfeiten
  • Opgericht in 1984 in Japan
  • Specialiseert zich in ‘lifewear’
  • Heeft meer dan 2000 winkels
  • Aanwezig in 21 markten wereldwijd
  • Onderdeel van moederbedrijf Fast Retailing Co. Ltd.
  • Omzet moederbedrijf: 1,8619 biljoen yen (14 miljard euro)

Uniqlo is groot geworden met Japans design, goede kwaliteit en technische innovaties. Inmiddels heeft het bedrijf 2000 winkels wereldwijd waarvan 78 in Europa. Nederland is de achtste markt in Europa waar het bedrijf fysiek haar deuren opent en de eenentwintigste wereldwijd. De collecties in Azië en Europa, en daarmee ook de collectie in de winkels, verschillen amper. “We focussen ons op Westers ontwerp, maar voor jullie lange Nederlanders is de pasvorm natuurlijk erg anders dan voor ons,” grapt CEO Yanai. “De Westerse consument is driedimensioneler,” aldus Yanai met een knipoog.

“We kijken heel goed vanuit de consument, wat deze nodig heeft,” vertelt Brand Marketing Manager Benelux Evelien van Campenhout na afloop van de conferentie tegen FashionUnited. Niet alleen wordt per land gekeken welke kleuren goed aansluiten bij de stijl in het land, maar ook welke maten bijvoorbeeld gangbaar zijn. In de winkels hangen bijvoorbeeld de maten XS tot en met XXL, maar op de website lopen deze nog veel verder.

Het werken vanuit de behoefte van de consument is een belangrijk element van Uniqlo. “We zijn er om het leven makkelijker te maken. Onze kleding past als basis bij elke garderobe en moet goed te combineren zijn,” aldus Yanai. Mede vanwege het feit dat het de kleding functioneel en veelzijdig moet zijn, is het logo ook niet prominent op de kleding te zien. “Als dit wel het geval zou zijn, combineert het minder makkelijk,” aldus Yanai.

We hebben een genderless aanpak in onze winkels. Damesmannequins dragen bijvoorbeeld ook mannenitems. .

Uniqlo-medewerker tijdens winkel rondleiding

In de Nederlandse winkel wordt veel aandacht gevraagd voor de jeanslijn van Uniqlo, zodat de jeansliefhebbende Nederlander ook daarvoor terecht kan bij het merk. Op de 250 mannequins in het filiaal zijn dan ook veel jeans te spotten, met de nadruk op het feit dat ze goed te dragen zijn tijdens het fietsen. Opmerkelijk in de winkel is het feit dat vrouwelijke mannequins ook mannenkleding dragen. “We hebben een genderless aanpak. We merken dat onze klanten het fijn vinden om te mixen en matchen, dus willen we ze ook op dat vlak inspireren.” Denk bijvoorbeeld aan een herenparka of een trui die gestyled is in een outfit voor een vrouw.

Naast de jeans, heeft Uniqlo ook veel plek gegeven aan de technische kledingstukken. “Producten zoals onze heattech of bloktech zijn heel geschikt voor het Nederlandse weer,” aldus Yanai. De technische producten zijn, naast de goede kwaliteit kledingstukken, waar Uniqlo bekend om staat. Heattech-producten, voor het eerst gelanceerd in 2003 zijn sinds dat moment bijvoorbeeld al 1 miljard keer verkocht, aldus het bedrijf tijdens de persconferentie. Heattech is ontwikkeld zodat warmte behouden kan worden en bloktech blokkeert wind en water maar ademt wel. Perfect om mee op de fiets te stappen, aldus het Japanse bedrijf. Je zou zeggen dat een technologische product als deze al goed zijn op zich, maar Uniqlo streeft ernaar elke keer de materialen te verbeteren ten opzichte van de vorige varianten. Zo hebben bepaalde producten nu niet alleen de eigenschap dat ze warmte behouden en ademend zijn, maar ze verzorgen de huid ook door te ‘moisturizen’ door een element dat is toegevoegd aan het materiaal.

Het is duidelijk dat Uniqlo met enthousiasme aan hun Nederlandse avontuur begint. Na morgen zal blijken of de Nederlandse consument net zo enthousiast is.

De Westerse consument is driedemensioneler.

Tadashi Yanai, CEO Uniqlo

Binnenkijken: Dit is de eerste Nederlandse Uniqlo winkel

Uniqlo heeft zich gevestigd in het centrum van Amsterdam en het pand heeft twee ingangen: één aan de Kalverstraat en één aan het Rokin. “Het is een plek waar we én dichtbij de lokale bevolking zitten én de toeristen kunnen bereiken,” aldus COO Kobayashi. De begane grond dient als een ‘introductie van Uniqlo’, alle productlijnen zijn hier te zien zonder dat het rommelig wordt. Uniqlo U, de technische producten, heren en dames-mode, de merino-wol truien, de consument krijgt meteen een overzicht van wat Uniqlo is. Aan de linkerkant op de begane grond hangt de dameskleding, de rechterkant is bedoeld voor de mannen. De muren zijn gevuld met truien en jassen in allerlei kleuren waardoor de winkel een explosie aan kleur is. De roltrap aan het begin van de vloer (wanneer men vanuit de Kalverstraat de winkel binnenstapt) heeft de kenmerkende rode Uniqlo-kleur verwerkt in het ontwerp. Naast de roltrappen toont een groot scherm het Japanse dagelijkse leven ‘om inspiratie te bieden aan de klant’.

Op de eerste verdieping is naast dames- en herenmode ook kinderkleding te vinden en zelfs een gedeelte zwangerschapskleding. De jeans hebben naast de roltrappen een speciale plek gekregen waar door middel van afbeeldingen wordt getoond hoe de spijkerbroeken van japans denim worden vervaardigd. De bovenste verdieping is compleet gewijd aan herenmode en de UT-lijn van Uniqlo. De speciale UT-collectie draait rondom samenwerking met andere merken en fenomenen zoals Sesamstraat, de Minions, Keith Haring et cetera. Hierdoor kunnen fans van een bepaald fenomeen een speciaal T-shirt vinden van hetgeen dat ze leuk vinden bij Uniqlo.

In de winkel zijn 250 mannequins geplaatst die ter inspiratie voor de klant moeten dienen. Op de poppen is te zien hoe verschillende items te stijlen zijn en dat ook mannenitems door vrouwen gedragen kunnen worden. De ruiten rondom de roltrappen zijn voorzien van een speciale origami windmolen print met de Nederlandse kleuren rood, blauw en oranje. De windmolen is symbolisch voor de combinatie van Japans en Nederlands ontwerp.

Op verschillende punten in de winkel is een ‘kiosk’ waar klanten, wanneer een medewerker ze helaas ook nee moet vertellen, een item kunnen bestellen online. Dit kunnen ze later bij het ‘collection point’ in de winkel op komen halen, of thuis laten leveren. Het is een voorbeeld van de de uitstekende service die door het Japanse bedrijf wordt nagestreefd. Op service-gebied versterkt Uniqlo hun reputatie door ook een ‘alteration service’ aan te bieden, gratis en nog dezelfde dag klaar.

Beeld: Uniqlo

Amsterdam
Fast Retailing
fast retailing co ltd
UNIQLO