• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Winkeliers verwachten extra omzet rond kerstdagen

Winkeliers verwachten extra omzet rond kerstdagen

Door Yenthe Stuurman

18 dec. 2015

Retail

Kerstbomen, gezellige lichtjes en kerstmuziek die je al van ver tegemoet komt. Het is bijna kerst en dat is ook in de winkelstraten te merken. In de winkels is het druk en de winkeliers verwachten dan ook een extra grote omzet in de weken rond de feestdagen. Dat meldt Detailhandel Nederland.

De extra omzet wordt geschat op 815 miljoen euro, dat is meer dan de 800 miljoen euro die Detailhandel Nederland vorig jaar verwachtte. Het grootste gedeelte wordt naar verwachting in het weekend voor kerst verdiend. Volgens Detailhandel Nederland is de omzetstijging een gevolg van het herstel van de economie en het daardoor gestegen consumentenvertrouwen. Consumenten zijn positiever gestemd, waardoor de koopbereidheid toeneemt.

Er wordt meer geld uitgegeven aan cadeaus en feestelijke kleding, maar er is wel een verschuiving te zien in de manier waarop er wordt gewinkeld. Steeds vaker worden de kerstaankopen via een combinatie van kanalen gedaan. Zo oriënteren consumenten zich vaak op internet, om het product vervolgens in de winkels te kopen. Van de totale omzet online wordt 70 procent uitgegeven in webshops die ook een fysieke winkel hebben.

Er worden steeds meer kerstmarkten georganiseerd, wat de extra omzet zou kunnen verklaren. Winkeliers spelen tijdens de feestdagen nog meer in op de behoefte aan beleving die veel consumenten hebben. Zo worden de etalages in kerstsfeer ingericht en verkopen steeds meer winkels de zogenaamde ’foute’ kersttruien die op dit moment razend populair zijn in Nederland.

Beeld: Facebook Kerstmarkten.nl