• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zoetermeer stemt in met ontwikkeling Holland Outlet Mall

Zoetermeer stemt in met ontwikkeling Holland Outlet Mall

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De kans dat de Holland Outlet Mall (HOM) daadwerkelijk zal worden gerealiseerd, is weer iets groter geworden. De gemeente Zoetermeer wil doorgaan met de ontwikkeling van het outletcentrum, dat heeft een ruime meerderheid van de Zoetermeerse raad maandagavond besloten. Daarmee is de komst van de outlet echter nog niet definitief.

De partijen hebben een aantal voorwaarden aan hun steun voor de HOM gesteld, meldt Omroep West. Zo eisen ze onder meer garanties over verkeersoplossingen, omdat de outlet jaarlijks zo’n 6,5 miljoen bezoekers moet trekken en dit volgens raadsleden en omwonenden zal zorgen voor verkeersopstoppingen, parkeerproblemen en luchtvervuiling. Ook willen partijen dat er een goede verbinding komt tussen de HOM en het stadshart van Zoetermeer, zodat retailers daar mee kunnen profiteren van de extra bezoekers.

Dat de gemeente Zoetermeer heeft ingestemd met de tweede fase, betekent niet dat het outletcentrum er definitief gaat komen. De raad heeft 70.000 euro vrijgemaakt voor verder onderzoek, maar “als de resultaten uit de vervolgonderzoeken niet wenselijk zijn, gaan we er niet mee verder”, lieten de fractievoorzitters weten. Ook de provincie Zuid-Holland moet het plan nog goedkeuren en volgens de gemeente kan tussentijds bovendien altijd nog worden besloten een streep door de plannen te zetten.

Holland Outlet Mall in het centrum van Zoetermeer moet een outletcentrum worden van 18.000 vierkante meter, wat in 10 tot 15 jaar moet uitgroeien tot een winkelbestemming van 31.000 vierkante meter. Het moet tegenwicht bieden aan The Mall of The Netherlands dat wordt gebouwd in Leidschendam-Voorburg. De bouw en realisatie gaat volgens projectontwikkelaar Provast zo’n 150 miljoen euro kosten. Er is veel weerstand rondom de komst van de HOM, onder andere van ondernemers die vrezen voor omzetverlies en omwonenden die bang zijn voor verkeersoverlast. Een meerderheid ziet echter kansen in werkgelegenheid en toerisme.

Beeld: Holland Outlet Mall website

holland outlet mall
zoetermeer