• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zondagtoeslag personeel modewinkels verlaagd

Zondagtoeslag personeel modewinkels verlaagd

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

De werkgevers in de mode- en sportdetailhandel en de vakbonden hebben een principe akkoord voor een nieuwe cao. Het opvallendste punt: de zondagtoeslag is verlaagd. Medewerkers die op zondag werken krijgen niet meer 100 procent extra salaris, maar 50 procent.

Voor medewerkers is er een compensatieregeling. De compensatieregeling is van toepassing op alle medewerkers die in de referteperiode van 1 oktober 2014 tot en met 30 september 2014 hebben gewerkt op een of meerdere zondag(en). De compensatie is dus niet afhankelijk van de contractvorm.

Vakbond CNV Dienstenbond is daar niet blij mee. "Een behoorlijk aantal medewerkers is maar een beperkt aantal jaar in dienst in deze branche. De omloopsnelheid is relatief groot. Deze medewerkers zullen in de toekomst simpelweg onder slechtere condities aangenomen worden. De verlaging van de zondagstoeslag, zonder goede compensatie, is daardoor voor veel werknemers snel een feit," aldus onderhandelaar Agostino Di Giacomo Russo.

Het cao akkoord is daarom gesloten zonder vakbond CNV. Volgens de vakbond zijn de werkgevers en brancheorganisatie Inretail alleen bezig met het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Di Giacomo Russo: “We gaan verder in gesprek met onze achterban om echte oplossingen en een meer omvattende regeling te presenteren rond de toeslagensystematiek, een kwestie die ook in andere sectoren speelt. Inretail zullen we daar ook over blijven benaderen.”

CAO
CNV
CNV Dienstenbond
INretail
Koopzondag
vakbonden
zondagtoeslag